Pokrycia silikonowe
Żywice specjalistyczne
silred i silclar
Silikony (Silred) opracowane dla potrzeb produkcji spożywczej służą głównie jako warstwy oddzielające (antyadhezyjne) zastępujące między innymi tłuszcz stosowany do smarowania tac czy form przed wypiekami.
Żywice specjalistyczne (Silclar) mają lepsze od teflonów właściwości oddzielające w wypadku wyrobów z dużą zawartością cukru.
Warstwy silikonu i żywic pozwalają na przeprowadzenie na nich około 2-3 tys. wypieków – po tym czasie pozostająca na ich powierzchni warstewka tłuszczu zaczernia się, uniemożliwiając działanie antyadhezyjne.
Zużyte pokrycia silikonowe można zregenerować – regeneracja obejmuje sczyszczenie starej warstwy, drobne naprawy i wykonanie nowej powłoki, której właściwości są takie same jak powłoki nowej.
Zastosowanie warstwy silikonowej pozwala na:
- uzyskanie wypieków bez śladów zaczernienia,
- przeprowadzanie wypieków bez użycia tłuszczu
- zmniejszenie częstotliwości mycia sprzętu wypiekowego
Najczęściej w produkcji spożywczej stosowane są dwa rodzaje silikonów:
Silred - warstwa antyadhezyjna do pieczywa lekkiego
Wulkanizujący w powietrzu, optymalny dla lekkich wypieków – bułek, bagietek, pieczywa tostowego itp.
Może być nakładany na wszelkiego rodzaju powierzchnie.
Silclar - warstwa antyadhezyjna do wypieków z dużą ilością cukru
Termoutwardzalny, o najlepszych znanych właściwościach oddzielających przy produkcji ciast, ciasteczek i innych wyrobów z dużą zawartością cukru.
Może być stosowany jedynie na powierzchnie wytrzymujące wysokie (ok. 350 st. C) temperatury wypalania.